Αναδημοισίευση από το ιστολόγιο cognoscoteam.gr/

Γράφει ο Ηλίας Αναγνωστάκης

Ο πιο διασημος Σκανδιναυος ολων των εποχων, ειναι φυσικα ο Harald Handraada (1015-1066), του οποιου η ζωη λιγο απεχει απο το χαρακτηριστει ενα επος. Γεννημενος στα τελη του 1015 στο Ringerike της Νορβηγιας, ο νεαρος Harald εδειξε απο νωρις τις εκπληκτικες ηγετικες και στρατιωτικες του δυνατοτητες. Με υψος 5 «ells» ( περ 2.05μ) και «δυναμη αρκουδας» ( Heimisgrilla Saga 54-D) ο νεαροτατος (μολις 15 ετων) Harald συμμετειχε με 600 ανδρες απο τα Upplands στο πλευρο του αδερφου του Ολαφ του «Αγιου» στη φοβερη μαχη του Stiklesand, εναντιον των Δανων το 1030. Ο Ολαφ σκοτωθηκε, οι Νορβηγοι ηττηθηκαν, αλλα ο Harald κατορθωσε να διαφυγει παροτι βαρια τραυματισμενος.

Εμεινε στη Σουηδια για ενα ετος, και αφου αναρρωσε, εφυγε για την Ανατολη, και συγκεκριμενα για το Κιεβο, οπου ο ηγεμονας του, Jaroslav ο «Σοφος» τον υποδεχτηκε θερμα, αφου ειχε αναγκη τετοιους μαχητες. Τρια χρονια περασαν (1031-1034) οπου ο Harald και μερικες εκατονταδες συντροφοι του, συμμετειχαν σε εκστρατειες απιστευτης βιαιοτητας, » Εκει που ο ανθρωπος επαυε να ειναι ανθρωπος» (Heimisgrilla Saga, 57-C) εναντιον των θηριωδων Πετσενεγγων, των φιλοδοξων Πολωνων, των κανιβαλλων Mari των Ουραλιων, των «σκοτεινων» Tsounda στη δασωδη Εσθονια και των υπολλειματων των Χαζαρων στον Κατω Βολγα.

Ολα αυτα ομως, ηταν «λιγα» για την ακρατη φιλοδοξια του Harald, που εφυγε απο το Κιεβο ( παροτι κρατησε επαφες με τον Jaroslav) και πηγε που αλλου; Στον προορισμο ολων των αξιοπρεπων Σκανδιναυων, την «Miklaagard», την » Ουρανια Πολη»,την…. Κωνσταντινουπολη. Πραγματι, το 1034, ο Harald με 500 ανδρες του καταταχθηκε στην θρυλικη Φρουρα των Βαραγγων, και απο τοτε η θυελλωδης καριερα του θα τιναχθει στα υψη. Ευθυς συμμετειχε σε εκκαθαριστικες επιχειρησεις κατα των Αραβων πειρατων στο Αιγαιο, σε ναυμαχιες εξω απο τη Σαμο (1034/5), Δωδεκανησα, ανοικτα της Κρητης (ανοιξη 1035) πετυχαινοντας περιλαμπρες νικες. Το καλοκαιρι του 1035 ο Harald και 3.000 Βαραγγοι συμμετειχαν στην Αυτοκρατορικη αντεπιθεση στην Συρια που ακολουθησε την καταληψη της Εδεσσας (Harran, 1032) απο τον μυθικο Γεωργιο Μανιακη. Οι Βαραγγοι, μαζι με Ρωσικες μοναδες απεδωσαν εκπληκτικα καταλαμβανοντας 80 οχυρα ( Ενας υπασπιστης του Harald, ονοματι Ove, ανοιξε στα δυο εναν Αραβα πρωταθλητη με ενα μονο κτυπημα του τσεκουριου του). Το 1036 υπεγραφη συμφωνια μεταξυ της Αυτοκρατοριας και του Χαλιφατου της Αιγυπτου με την οποια θα ανακατασκευαζοταν ο Ναος της Αναστασεως που ειχε καταστραφει το 1002 απο τον Σουλτανο Al-Hakeem. Τους Ελληνες μηχανικους που σταλθηκαν στην Ιερουσαλημ για το εγχειρημα τους συνοδεψε αποσπασμα Βαραγγων υπο τον Harald «που πηγε σε μακρινους τοπους, πολεμωντας παραξενους ανθρωπους ( Βεδουινους).

Tο 1037 ηταν παλι στην Κων/πολη μονο και μονο για να σταλει με 20.000 συντροφους του, Ρωσους, και Θεματικους στρατιωτες απο τη Μακεδονια και Θρακη στην …Σικελια, υπο τις διαταγες του μυθικου Γεωργιου Μανιακη και του δαιμονιου Κατακαλων Κεκαυμενου. Συμμετειχε στις «θηριωδεις» νικες του Trapani (1038), Rametta (1040) εξοντωνοντας χιλιαδες Μουσουλμανους της Σικελιας και κυριευοντας »αμετρητα» οχυρα. Περιττο δε να ειπωθει, οτι ο Νορβηγος πολεμαρχος ειχε αρχιζει να συσσωρευει τεραστια περιουσια, ειτε απο τους παχυλους μισθους της Φρουρας, ειτε κυριως απο τα λαφυρα απο τις ατελειωτες εκστρατειες του.

Συνέχεια ανάγνωσης