Αναδημοσίευση από το φιλικό ιστολόγιο Χείλων

Γράφει ο Χείλων

Πρόλογος

Στις 18 Ιουνίου 1812, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέπληξαν τους πάντες κηρύσσοντας πόλεμο στην Μεγάλη Βρετανία. O στρατός της Βρετανίας εκείνη τη χρονική περίοδο ευρίσκετο στην Ιβηρική χερσόνησο, υποστηρίζοντας τους συμμάχους Ισπανούς και Πορτογάλους, που συμμετείχαν σε πόλεμο κατά του Ναπολέοντα . Ο πόλεμος διεξήχθη από τον Ιούνιο του 1812 έως την άνοιξη του 1815, παρ’ όλο που η συνθήκη ειρήνης υπεγράφη στην Ευρώπη τον Δεκέμβριο του 1814. Οι κυρίως μάχες του πολέμου έλαβαν χώρα κατά μήκος των Καναδικών συνόρων, στην περιοχή Chesapeake Bay και κατά μήκος του Κόλπου του Μεξικού καθότι υπήρξε μεγάλη δραστηριότητα και εμπλοκή των ναυτικών δυνάμεων.

Αίτια – αφορμές

Μετά το τέλος της Αμερικανικής Επανάστασης το 1783, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ενοχληθεί από την απροθυμία των Βρετανών να αποσυρθούν από την Αμερικανική επικράτεια κατά μήκος των Μεγάλων Λιμνών – την υποστήριξή τους από τους Ινδιάνους στα σύνορα της Αμερικής και την απροθυμία τους να υπογράψουν εμπορικές συμφωνίες ευνοϊκές για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Αμερικανική δυσαρέσκεια αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης (1792-1802) και των Ναπολεόντειων Πολέμων (1803-1815) στην οποία η Βρετανία και η Γαλλία ήταν οι κύριοι μαχητές. Ο επαναστατικός πόλεμος τελείωσε το 1783 με τη Συνθήκη των Παρισίων. Σύμφωνα με τους όρους, η Μεγάλη Βρετανία παρέδωσε την βορειοδυτική περιοχή στις Ηνωμένες Πολιτείες και παρά την απώλεια δεκατριών αποικιών που παρεδόθησαν στον George Washington και τους Αμερικανούς επαναστάτες είκοσι πέντε χρόνια νωρίτερα, η Αγγλία, όπως και πολλοί άλλοι στην Ευρωπαϊκή ήπειρο, δεν είχαν αξιολογήσει σοβαρά τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Παρά το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος των προμηθειών της Βρετανίας για τους Ναπολεόντειους πολέμους προήρχετο από την Αμερική και τον Καναδά (από το βόειο κρέας για να τραφεί ο στρατός του Δούκα του Ουέλινγκτον, μέχρι την  ξυλεία από βελανιδιά για να συντηρηθεί ο Βρετανικός στόλος) η Βρετανία βρέθηκε αντιμέτωπη με έναν πόλεμο, που επιμελώς είχε προσπάθησε να αποφύγει. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήσαν ενοχλημένες από την αλαζονεία του Βρετανικού ναυτικού στην ανοικτή θάλασσα. Προσπαθώντας απελπισμένα να βρει ναυτικούς για να επανδρώσει έναν στόλο με περισσότερα από χίλια πλοία, η Μεγάλη Βρετανία δεν δίσταζε να σταματά Αμερικανικά πλοία και να αναζητά ναυτικούς, υποσχόμενη καλύτερες συνθήκες από αυτές του Αμερικανικού στόλου.

Συνέχεια Ανάγνωσης