Εχω επισημάνει σε παλαιότερα άρθρα μου τη γνωστή πραγματικότητα των «Δύο Τουρκιών», για να μην αναφέρω τη γνωστή Τρίτη Τουρκία, εκείνη του κουρδικού πληθυσμού της ανατολικής περιοχής (βλ. σχετικά: Τουρκία: οι ρίζες της πολιτικής αστάθειας, στην έντυπη Ελευθεροτυπία 22 Απριλίου 2014, και στο παρόν ιστολόγιο: Ο εθνολογικός παράγων ως αίτιο των ταραχών στην Τουρκία , Τουρκικές εκλογές: Οι «τρεις Τουρκίας» οριοθετούνται, κ.α.) Είναι η πραγματικότητα μίας διηρημένης χώρας: μίας Τουρκίας στα δυτικά, εκείνης των «Μπεγιάζ» (κατά την άποψη τους) Τούρκων που είναι κυρίως κοσμικοί, κεμαλικοί, με προοπτική προς την Ευρώπη και τον Δυτικό κόσμο, και μίας άλλης Τουρκίας στα ανατολικά, εκείνη των «Μεσανατολιτών Τούρκων» που είναι κυρίως συντηρητικοί, προσκολλημένοι στη θρησκεία τους, με όψη προς τον μουσουλμανικό κόσμο. Οι τελευταίοι είναι εκείνοι που κυρίως στηρίζουν τον Ρ.Τ. Ερντογάν. Όπως έχω αναφέρει πάλι, οι δύο αυτές Τουρκίες είναι γεωγραφικά διαχωρισμένες: η πρώτη περιλαμβάνει την Ανατολική Θράκη, την Κωνσταντινούπολη, τις ακτές του Αιγαίου και ένα τμήμα της μικρασιατικής ενδοχώρας σε κάποιο βάθος, ενώ η δεύτερη περιλαμβάνει τον κύριο όγκο της Μικράς Ασίας.
Αυτήν την πραγματικότητα την γνωρίζουν φυσικά πολύ καλά όλοι οι συστηματικοί αναλυτές των ΗΠΑ, της Δυτικής Ευρώπης αλλά και της Ρωσίας. Ανάμεσα τους και ο πρώην CIA και νυν ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.
Πληροφορήθηκα την ανάρτηση πριν από δύο ημέρες, ενός έξυπνου χάρτη από τον ΥΠΕΞ Πομπέο σε μήνυμα του στο twitter με το οποίο ευχαριστεί τις χώρες οι οποίες αναγνώρισαν τον Χουάν Γκουαϊδο ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλα. Είναι γνωστές οι στενές σχέσεις του Ρ.Τ. Ερντογάν με τον Νίκολας Μαδούρο και ότι αμέσως μετά την αυτοανακήρυξη του Γκουαϊδο ως μεταβατικού πρόεδρου, ο πρώτος έσπευσε να δώσει την υποστήριξη του στον Μαδούρο.
Στον χάρτη του Πομπέο σημειώνονται όλες οι χώρες οι οποίες αναγνώρισαν τον Γκουαϊδο ως πρόεδρο και ανάμεσα τους όλες οι υπόλοιπες, αλλά με ένα ενδιαφέρον στοιχείο όσον αφορά την Τουρκία: η χώρα εμφανίζεται διηρημένη στα δύο, με ένα σύνορο που ξεκινά από τον Εύξεινο Πόντο κάπου στα δυτικά του Ζονγκουλντάκ, και καταλήγει στα αρχαία σύνορα Παμφυλίας-Κιλικίας. Ετσι σχηματίζονται δύο κράτη τα οποία γεωγραφικά αντιστοιχούν ακριβώς στις δύο Τουρκίες που περιέγραψα ανωτέρω. Περιττό να αναφέρω την οργή και τον θυμό που προκάλεσε ο χάρτης στη γειτονική χώρα.
Είναι γνωστή η ένταση εδώ και αρκετό καιρό μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ, και εξίσου γνωστοί οι λόγοι της – δεν θα μακρηγορήσω αναφέροντας τους: η στάση της Τουρκίας στον Συριακό Εμφύλιο, το θέμα των Κούρδων της Συρίας και του Ιράκ, και η σύγκλιση Τουρκίας-Ρωσίας είναι τα βασικά σημεία. Το θέμα μου είναι ο χάρτης του μηνύματος του Πομπέο.
Αξίζει να παρατηρηθεί ότι ο χάρτης παρουσιάζει το εν λόγω (εσκεμμένο) «λάθος» μόνο όσον αφορά την Τουρκία και όχι όσον αφορά άλλες χώρες που υπάρχουν σε αυτόν και με τις οποίες οι ΗΠΑ έχουν επίσης τεταμένες ή ανταγωνιστικές σχέσεις όπως πχ η Ρωσία ή η Συρία (όσον αφορά το καθεστώς Ασαντ). Ακόμη και σήμερα το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει δώσει εξηγήσεις και ο χάρτης παραμένει. Είναι ένα σαφές μήνυμα του Αμερικανού ΥΠΕΞ ειδικά προς την Τουρκία να σταματήσει να υποστηρίζει τους απανταχού ανταγωνιστές των ΗΠΑ.
Ποια είναι η προειδοποίηση που κρύβει ο χάρτης; Μερικοί το εξέλαβαν ως μήνυμα ότι η μεγάλη υπερατλαντική δύναμη θα υποστηρίξει τη διάσπαση της Τουρκίας σε δύο κράτη, ένα κοσμικό και ένα συντηρητικό, ενώ είναι προφανές ότι το εν λόγω σύνορο διαίρεσης της Μικράς Ασίας σχεδόν ταυτίζεται με τη γραμμή προώθησης του ελληνικού στρατού στη μεγάλη χερσόνησο το 1922. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι ο χάρτης υπονοεί κάποια μεθόδευση διάσπασης της Τουρκίας, ούτε ότι η πράγματι περίεργη ταύτιση του εσωτερικού συνόρου με εκείνη της ελληνικής προώθησης το 1922 σημαίνει ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να εμπλέξουν την Ελλάδα σε υβριδικό πόλεμο εναντίον του Ερντογάν.
Κατά την άποψη μου, η προειδοποίηση αφορά το ενδεχόμενο υποστήριξης των ΗΠΑ στους κεμαλικούς ή και γκιουλενιστές της Δυτικής Τουρκίας στα πλαίσια του γνωστού δόγματος του υβριδικού πολέμου, για μία νέα απόπειρα τους να ανατρέψουν τον Ρ.Τ. Ερντογάν. Η πρώτη απόπειρα απέτυχε. Όμως μία νέα απόπειρα με τη συντονισμένη υποστήριξη των ιδιαίτερα ικανών μυστικών υπηρεσιών των Δυτικών Δυνάμεων μπορεί να αποβεί μοιραία για τον νυν πρόεδρο της Τουρκίας…
Τέλος, είναι προφανείς οι λόγοι του πανικού που προκάλεσε ο χάρτης στους γείτονες: το δυτικό τμήμα της διηρημένης χώρας περιλαμβάνει τις περιοχές του τουρκικού κράτους στις οποίες αυτό στηρίζεται για την επιβίωση του: την Ανατολική Θράκη, την Κωνσταντινούπολη και τις μικρασιατικές ακτές στο Αιγαίο και στη Θάλασσα του Μαρμαρά περίπου από το Φετιγέ και το Μαρμαρίς (απέναντι από τη Ρόδο) έως το Ζονγκουλντάκ στον Εύξεινο*. Πρόκειται για τις μόνες ουσιαστικά ανεπτυγμένες περιοχές της Τουρκίας: η απώλεια τους θα σήμαινε το βέβαιο τέλος της χώρας και την ολοκλήρωση της αποσύνθεσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας η οποία άρχισε τον 18ο αιώνα και κλιμακώθηκε το 1918 με το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
.
*Σημείωση: Μάλιστα ο χάρτης συμπεριλαμβάνει στο αποσχισθέν τμήμα και την «ανεπτυγμένη νησίδα» της Αττάλειας και Παμφυλίας, καθώς και το σύνολο της Βιθυνίας, της Πισιδίας και τη δυτικότερη Φρυγία, όλες αυτές για τη γεωστρατηγική ασφάλεια των αποσχισθέντων περιοχών. Περίεργες συμπτώσεις…
.
Περικλής Δεληγιάννης
.