22222222

Στα δύο ακόλουθα άρθρα παρουσιάζω περισσότερες άγνωστες πτυχές της πολεμικής τέχνης των Σαμουράι κυρίως των περιόδων Muromachi (Ashikaga) και Edo της ιαπωνικής Ιστορίας, παρουσιάζοντας μερικά ασυνήθη και γενικά μη-τυπικά κράνη και θωρακίσεις τους. Οι εν λόγω περικεφαλαίες είτε έχουν ασύνηθες σχήμα, πχ έχουν σχήμα κογχύλιου ή πέλεκυ, είτε έχουν υπερπόντιες επιρροές, κυρίως ευρωπαϊκές. Επίσης παρουσιάζω μερικές θωρακίσεις με εξίσου ασυνήθεις διακοσμήσεις ή οι οποίες φέρουν ευρωπαϊκές επιρροές, όπως η πανοπλία (τουλάχιστον μία από αυτές) του μεγάλου σογκούν Τοκουγκάβα Ιεγιάσου. Τον 16ο αιώνα, οι πρώτοι Ευρωπαίοι ναυτίλοι εξερευνητές εμφανίσθηκαν στα πελάγη των Φιλιππίνων και της Ινδονησίας με πρωτοπόρο την ισπανική αποστολή του Μαγγελάνου (ο ίδιος ο Μαγγελάνος ήταν Πορτογάλος στην υπηρεσία του ισπανικού στέμματος). Λίγο αργότερα έπλευσαν  και στις θάλασσες της Κίνας και της Ιαπωνίας. Οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι ήταν οι πρώτοι που εμφανίσθηκαν εκεί ως έμποροι και αποικιστές, για να ακολουθηθούν σύντομα από τους Ολλανδούς και τους Βρετανούς.

Τα κράνη και οι θωρακίσεις των  Σαμουράι φέρουν επίσης επιρροές από τις αυτοκρατορίες της Κίνας, αλλά σε αυτά τα δύο άρθρα δεν έχω προσθέσει κάποιο τέτοιο αντικείμενο με έντονες σινικές επιρροές, εκτός από κάποια με τις συνήθεις γενικές. Πιο περιορισμένες επιρροές έχουν δεχθεί και από την Κορέα και τις Μογγολικές και Τουγγουσικές φυλές της Μαντσουρίας και της Μογγολίας.

Επίσης παραθέτω δύο πολιτικούς χάρτες της Ιαπωνίας κατά το τέλος  της περιόδου Muromachi και στην αρχή της περιόδου Edo, στους οποίους απεικονίζονται αντίστοιχα οι επικράτειες των κύριων daimyo οικογενειών, και στον δεύτερο χάρτη οι επαρχίες κατά τη διάρκεια του ‘Σογκουνάτου’ του σογκούν Τοκουγκάβα Ιεγιάσου.

Οι περισσότερες εικόνες προέρχονται από το αρχείο Wikimedia Commons.

 

616px-MAP_Expo_Oitaragainari_kawari_kabuto_XVII_02_01_2012

Expo_Nanban_kabuto_05_01_2012342px-MAP_Expo_Armure_Sashimono_02_01_2012tumblr_m4ekcbXtYv1rsbisvo1_1280482px-Map_Expo_Zunari_kabuto_03_01_2011800px-Antique_Japanese_(samurai)_kawari_kabuto_8510px-MAP_Expo_Kawari_kabuto_Momoyama_06_01_2012Eboshi_kabuto,_yokohagi_okegawa_doua (3)a (4)

Περικλής Δεληγιάννης

.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ στο Β΄ Μέρος