Αναδημοσίευση από   L’Art du duel

img009-227c1e7-1

Του Γεώργιου Ε. Γεωργά προπονητή ξιφασκίας, εκπαιδευτή της Ελληνικής Πολεμικής Τέχνης του Παμμάχου,  Research Scholar της Συντεχνίας των Ελεύθερων Ξιφομάχων.

Οι Μουσκετοφόροι του Βασιλιά είναι γνωστοί στην Ελλάδα ως σωματοφύλακες. Ο λόχος τους ήταν επίλεκτοι πολεμιστές της Γαλλίας έχοντας ένδοξες στιγμές στα πεδία των μαχών.

Ο λόχος των Μουσκετοφόρων του Βασιλιά ιδρύθηκε το 1622 από τον Λουδοβίκο τον ΙΓ’. Η Μουσκετοφόροι ήταν εξέλιξη των καραμπινιέρων ελαφρών ιππέων της Βασιλικής φρουράς.

Ο λόχος είχε ως αποστολή τη προστασία του Γάλλου βασιλιά όταν βρίσκονταν στο πεδίο των μαχών ή έξω από τα ανάκτορα.

Οι εξαίρετοι αυτοί πολεμιστές ήταν οπλισμένοι με μουσκέτο (όπου πήραν το όνομα τους από αυτό το όπλο), ένα μακρύ και κυρίως νυκτικό ξίφος το οποίο ονομάζονταν Forte épée και εγχειρίδιο (dagger). Αργότερα προστέθηκε στο οπλοστάσιο τους και η ξιφολόγχη.

Οι Μουσκετοφόροι του Βασιλιά  υποστηρίζουν Λογχοφόρους κατά τη περίοδο το 1635
Οι Μουσκετοφόροι του Βασιλιά υποστηρίζουν Λογχοφόρους κατά τη περίοδο το 1635

Οι Μουσκετοφόροι αρχικά πολεμούσαν ως δραγόνοι δηλαδή ως μεταφερόμενο πεζικό. Δηλαδή μετακινιόντουσαν γρήγορα με τα άλογα τους και ξεπέζευαν και πολεμούσαν ως πεζικό. Ωστόσο επειδή όλοι τους ήταν ευγενείς και ιππότες ήξεραν καλά τη τέχνη της ιππασίας οπότε πολλές φορές πολεμούσαν και ως ιππικό με το ξίφος τους.

Συνεχεια αναγνωσης

 

Advertisements