Αναδημοσίευση από kars1918.wordpress.com

.

turk-kimligi-kultur-tarihinin-kaynaklari

του Βλάση Αγτζίδη

.

Οι συζητήσεις για τον εθνικισμό, τα έθνη και τις εθνότητες έχουν προκαλέσει ομηρικές συζητήσεις και συγκρούσεις μεταξύ των ιστορικών και των κοινωνικών επιστημόνων. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι συγκρούσεις αυτές διαχέονται στη δημόσια συζήτηση με ιδιαίτερη ένταση.

Η σύγχυση μεταξύ της εθνότητας και του σύγχρονου πολιτικού έθνους που εμφανίζεται με τον διαφωτισμό χαρακτηρίζει το σύνολο σχεδόν των αντιπαραθέσεων. Ξεφεύγοντας όμως από τα καθ’ ημάς, έχουμε μια εξαιρετική περίπτωση για να κρίνουμε τις νέες κοινωνιολογικές θεωρίες.

Και την περίπτωση αυτή μας τη δίνει η γειτονική μας Τουρκία, η οποία ταλανίζεται επί πλέον από πλήθος υπαρξιακών ζητημάτων.

Το σύγχρονο τουρκικό έθνος αποτελεί την απόλυτη κατασκευή νεωτερικού έθνους από ένα κράτος και μια ελίτ που έχει συμφέροντα στη συγκρότηση πληθυσμιακών οντοτήτων. Δεν υπάρχει καλύτερη απόδειξη για τις θεωρήσεις των Χομπσμπάουμ, Γκέλνερ κ.ά. από την τουρκική περίπτωση….
To ζήτημα αυτό διαπραγματεύεται ο Τούρκος κοινωνιολόγος Βozkurt Güvenç στο βιβλίο του Türk Kimliği – Kültür Tarihinin Kaynakları (Τουρκική ταυτότητα. Πολιτισμός, ιστορία, πηγές), όπου υποστηρίζει ότι ιστορικά ΔΙΑΜΟΡΦΩΘΗΚΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΦΥΛΗ, που δεν είχε καμία σχέση με τις καθαρά τουρκομογγολικές φυλές της σημερινής Κεντρικής Ασίας. Και ότι το σημερινό τουρκικό έθνος προέρχεται από Έλληνες και Αρμένιους που εξισλαμίστηκαν και στην συνέχεια εκτουρκίστηκαν.

.

Συνέχεια Ανάγνωσης

.